Aktivitetstyperna

Löpning | Slätlöpning | Orientering | Längdskidor | Rullskidor | Skidalpinism/SkiMo | Fejkade höjdmeter | MTB | Styrketräning

Löpare är kanske världsbäst på att isolera en enda träningsform och tro att det ska leda till en hållbar utveckling. Längdskidåkare är kanske lite för bra på att blanda alla tänkbara aktiviteter. Nedan gör jag ett försök att förklara vad de olika aktivteterna har för plats/funktion i just min filosofi. Och varför jag kommer att tjata om, men inte tvinga dig till, en allsidig träning. Alla väljer själva.

Löpning, Slätlöpning, Orientering

Jag fortsätter envisas med att skilja på Löpning och Slätlöpning, där det förstnämnda är löpning i naturen och det sistnämnda på löparbanor, asfalt och grusvägar. Orientering skulle kunna ingå i det första begreppet men det är helt enkelt ÄNNU bättre träning än de båda andra. Oavsett vilken av de tre du ska prestera i!

Orientering

Kanske den överlägset mest kompletta träningsformen för dig som vill utvecklas som löpare. Dessutom otroligt billig, enkel att börja med och skonsam för kroppen. Orienteringsklubbarna finns precis överallt och de fullkomligt längtar efter att just DU ska ta plats i verksamheten.

Min egen orienteringsträning består numera mest i tävlingsdeltagande. Helt enkelt för att de är så lättillgängliga och för att det i stort sett är omöjligt att inte höja pulsen under en sådan. Faktum är att jag vid orienteringstävlingar ofta har betydligt högre snittpuls än vid någon annan träning/tävlingsform, trots att jag knappt upplever det som fysiskt ansträngande.

Annars är orientering den idrott som jag har längst/djupast erfarenhet av. Ändå är det där jag är som allra längst från Eliten. Men det säger nog mer om den oerhört höga nivån än min egen kapacitet. Vill du utvecklas som orienterare kan jag hjälpa dig med det. Men ska du bli riktigt framgångsrik får jag nog skicka dig vidare till någon av mina många kontakter på området.

Vanlig löpning (även kallat Trail)

Vanlig löpning. Det där mellantinget mellan orientering och slätlöpning. Alltså i skog, i berg, på stigar, hällar och fjäll. I regel utan karta och kompass, men den kan ju vara bra att ha med som stöd i vissa miljöer! I folkmun kallas det Trailrunning men det tycker jag låter för trendigt.

När jag tränar Vanlig löpning gör jag det i regel som distans, stegringsdistans eller tävlingsdeltagande (även kallat ”Lyxpass”).

Vanlig löpning (”Trail”) är den idrott jag själv placerar mig allra högst i för närvarande, och den idrott som jag just nu brinner allra mest för att hjälpa just dig att lyckas i. Dessutom har jag sedan några år tillbaka den äran att skriva mina egna inlägg på Trailrunningsweden.se, Sveriges största portal för just Vanlig löpning.

Slätlöpning

Alltså, löpning på bana, asfalt grus, gräs, löpband… Förstås den tränings-/tävlingsform där benen kan springa som allra snabbast. Men den sliter enormt på muskler, leder och ligament. Själv ser jag ingen som helst mening att ”samla mil” i denna träningsform. De flesta andra löptränare skulle protestera högljutt mot den åsikten. För dem är det otroligt viktigt att samla mil och mäta tempo. Men jag håller kort och gott inte med.

För mig är istället Slätlöpning något jag endast gör vid högintensiv träning och vid tävling. Och i enstaka undantagsfall som umgängesform. Men då får det vara i ett väldigt intressant sällskap.

Efter vanlig löpning (”Trail”) är Slätlöpning den idrott som jag just nu brinner mest för att hjälpa just dig att lyckas i! När börjar vi?

Längd-/rullskidor

Som så många andra har jag hemskt svårt att ta mig till gymmet för den styrketräning (främst av överkroppen) som behövs för en hållbar utveckling som löpare. Därför är jag så oerhört tacksam för mina längd- och rullskidor (såväl klassiskt som skate). De ersätter inte helt behovet av styrketräning, men till stor del!

Ett annat tillfälle då rullskidorna är ovärderliga är det där sista passet före en tävling. Inför i stort sett alla viktiga tävlingar vilar jag en dag eller två, men kör ett halvhårt pass på klassiska rullskidor några timmar eller något dygn före loppet. På så vis väcker jag kroppen ur vilan utan att på något vis förlora ”Springet i benen”!

I övrigt är Längdskidåkning den idrott där jag hämtat merparten av mina kunskaper, erfarenheter och utbildningar. Är det något jag verkligen skulle kunna hjälpa dig med att prestera i så är det just Längdskidor.

Skidalpinism/SkiMo

Kanske den främsta utmanaren till orientering när det kommer till skonsam och effektiv träning. En vinter full av SkiMo-höjdmetrar utgör en bättre träningsbas än alla löpmil i världen. Åtminstone för mig. Tyvärr är den relativt dyr och svåråtkomlig för de flesta svenskar, men är du nyfiken så lovar jag att jag ska göra allt jag kan för att du ska få en chans att prova!

I min träning utgör SkiMo mer än halva volymen vintertid. Nästan uteslutande i otroligt lågintensiv form. Däremellan försöker jag få in så mycket längdskidor och löpning som jag bara kan. Trots att jag springer som minst på vintern (20-30 km/vecka sista åren) är det alltid i april-maj som jag gör de allra bästa resultaten som löpare. Frågor på det?

Min egen ”karriär” som tävlande Skidalpinist var ganska kort men intensiv. Jag hann stå högst upp på pallen i Patrouille des Glaciers och jag fick även chans att åka några världscuper för Sverige. Därefter har jag främst ägnat mig åt grundträning på dessa skidor och att jobba ideellt för såväl förbundet som landslaget. Som tävlingsidrott är det lite för mycket material för min smak, men jag kan givetvis hjälpa dig att nå dina mål även här!

Fejkade höjdmeter

Hösten 2022 ställde jag mig inför utmaningen att försöka överleva en vinter baserad i Västsverige. I skrivande stund är projektet ännu inte avklarat, men ett av de första stegen var att införskaffa ett löpband som gick att ställa brant. Detta för att försöka kompensera för de många timmar som jag annars brukar lägga på Skimo/”Löpning” i kuperad miljö.

Bandet jag fick tag på gick bara till 25% lutning (brantare än de flesta band, flackare än de flesta backar) så träningen blir inte exakt som jag hade tänkt mig. Effekten återstår att se. Bonusen blir att jag framöver kan erbjuda mina adepter såväl test som hårda träningspass under min kontroll.

Boka din tid på ”Höjdmetersmaskinen” – info@slowenoughtowin.se

MTB

Världens bästa återhämtningsaktivitet! När de andra löparna, kanske främst efter tävling, ger sig ut på återhämtningsjogg som i grova drag bara belastar löpmusklerna ännu mer, hoppar jag hellre på cykeln och snurrar några timmar på roliga stigar. I träningen använder jag även MTB för att komma åt ben- och överkroppsmuskler som löpningen inte aktiverar på samma sätt. Till skillnad landsvägscykling så upplever jag inte på något sätt att stigcykling ”sabbar” löpkapaciteten. Men jag vill vara noga med att poängtera att mina MTB-pass är relativt få och oerhört lågintensiva.

Om du sneglar på en elitkarriär som MTB-cyklist så är det kanske inte mig du ska vända dig till (dock har jag goda kontakter för detta). Men vill du lära dig grunderna och hitta ”rätt” stigar kan jag definitivt hjälpa dig att komma igång.

Styrketräning

Som längdskidåkare tränade vi styrka minst 3 gånger i veckan (ofta tungt och explosivt) och jag har aldrig haft en bättre löpteknik/-snabbhet/-ekonomi än vad jag hade då.

Numera har jag själv lite svårt att ta mig iväg till gymmet och därför är jag försiktig med att tjata på mina adepter om vikten av detta. Men självklart finns det med som en punkt i coachsamtalen och jag har även möjlighet att skräddarsy styrkeprogram för just dina behov. Jag vet hur man gör och hur viktigt det är, jag vet bara inte hur man får det gjort 😉